Erfgoeddag 2016

Rituelen

Rituelen… ze zijn van alle tijden en overal ter wereld duiken ze op. Iedereen kent ze ook en koestert er wel een paar, hoogstpersoonlijke of publieke. Maar wat zijn rituelen precies en waarom zijn ze zo krachtig en betekenisvol? Ons leven zit boordevol met kleine en grote rituelen en handelingen die we van onze (voor)ouders hebben geleerd.

De tentoonstelling bestond uit twee onderdelen. Enerzijds haalden we via ‘Documentatiecentrum Mariaburg’ en ‘Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders’ herinneringen op over verschillende Ekerse tradities. In het Wijkcentrum Mariaburg zoomden we vooral in op ‘Met muziek door het leven’. De Koninklijke Harmonie Antverpia luisterde meer dan een eeuw lang alle grote feesten, processies, jubilea, uitvaarten in de wijk op. Ze verklankten vreugde en verdriet. Vlaggen, uniformen, partituren, instrumenten werden tentoongesteld.
In 252 cc en Tracé kregen het ‘Gansrijden’, het jaarlijkse ‘Carnaval’ en de andere traditionele feesten alsook dagdagelijkse gebruiken de nodige aandacht. Oude foto's en filmfragmenten, een muzikaal intermezzo en een tableau vivant van oude kledingstukken evoceerden rituelen van leven en dood.

Aanvullend hadden we lokale kunstenaars uitgedaagd om een impressie te geven over lokale gebruiken. Deelnemers waren IVAN JANSSENS, MADELEINE SCHLOSSER, MELANIE BIVACCO, STEF VAN EYCK, LIEVE LIÉGEOIS, KRISTEL MONSIEUR, KAREL VERNAILLEN, WILLY VAN DE VELDE, MARGOT KLINGENBERG, BRIGITTE RYCKAERT, RUDOLF VANHEERTUM, JAMES BRYANT, GEERLINDE VERBRUGGE, MON VAN DEN BROECK, BART CLEIREN, ROBIN FASSEUR, LAYLA VAN BOGAERT, SIBYLLE VAN REMOORTER, WINNIE LEMMENS, LUCY DE VOCHT, PAUL COOLS, LEO VAN HULLEBUSCH en MARLEEN VAN LANDEGHEM.

Vernissage

We openden in Documentatiecentrum Mariaburg de tentoonstelling ‘Met muziek door het leven’ feestelijk met om 11 uur een gratis aperitiefconcert.
In de namiddag kwamen we om 16 uur samen in kasteel Hof De Bist.

voor een tableau vivant, nen tournée générale, films uit de oude doos en nostalgische muziek van ‘Labore et Constantia’ en het ‘Combo Sint-Cecilia’.

Expo

U kon de tentoonstelling rustig bezoeken tot en met 1 mei.
Kasteel Hof De Bist, Veltwijcklaan 252 [van 26/4 tot en met 1/5 van 14 tot 18 uur]
Cultuurstation Tracé, Veltwijcklaan 222 [29/4, 30/4 en 1/5 van 14 tot 18 uur]

Finnissage

Op zondag 1 mei sloten we af met de kunstenaars in Cultuurstation Tracé tussen 14 en 18 uur met een korenconcert en een toelichting over het mei-steek ritueel.